Griffon Fauve de Bretagne

ALLROUND JAKTHUND

som i sitt hemland Frankrike jagar i pack om 6-8 hundar
Jagar mest vildsvin ,hjort,rådjur och räv och som har visat sig vara en mkt duktig eftersökshund med utmärkt spårförmåga.
Griffon fauve de Bretagne är en medelstor hund som kommer från Bretagne som är en halvö på den franska nordvästkusten.
Mankhöjd 48-56+ 2 cm ( tik och hane)
Rasen finns dokumenterad sedan medeltiden, den användes då främst till jakt på varg, som var ett problem bland traktens fårägare.Vargarna försvann mot slutet av 1800-talet och hundarna var då nära på att dö ut.
Men som med många andra raser räddades den av entusiastiska supportrar som efter andra världskriget, år 1949, bildades en klubb för medelstor fauve de bretagne,som nu anses vara räddad åt eftervärden.
Griffon fauve de Bretagne är en kraftig och robust hund.

JAKT

Hundarna som finns i Sverige fungerar utmärkt som jakthundar/ viltspårhundar/eftersökshundar och flera har meriterat sig för svenskt viltspårchampionat.
Många hundar fungerar bra  på vildsvin och rasen har både drivande och ställande egenskaper. Rasen arbetar klokt med vildsvin och håller avstånd samt att rasen inte har viltskärpa.
Flera hundar arbetar också med "skarpa" eftersök d.v.s. skadskjutet /trafikskadat vilt då de med sin utmärkta spårförmåga tillika är lätta att läsa när de spårar.
Det finns det individer som vid skarpa eftersök även går ikapp och avfångar "tar djuret"
Rasen driver med ett mkt hörbart skall och nyanserar avseende vilket vilt den jagar.
Drevtider på 10-60 min är normalt.
Rasen har ett mycket spårnoga drevsätt.
De individer som är lämpliga Rå/hjortdrivande hundar driver långsamt och är mkt spårnoga med en drevfart ca 4-6 km/tim. och drevtider sällan mer än 30 min. Normalt mellan 5-30 min på rådjur och hjort.
GFdB kan även användas som kortdrivande/stöthund 
Rasen är samarbetsvillig och dresserbar, den jobbar med god förarkontakt och är oftast lätt att kalla in.
De som "bara" vill jaga vildsvin med sina Griffoner (GFdB) har med träning haft lätt att bryta (drev på fel djurslagt) t.ex. ett rådjursdrev.
GFdB är en drivande hund med intresse för allt klövvilt samt hare/kanin/räv men är ofta samarbetsvillig och så föraren kan forma hunden till drev på önskat vilt om man lägger ner arbete.